Home Yurt dışında eğitim Yurtdışında yüksek lisans yapmak için gerekenler

Yurtdışında yüksek lisans yapmak için gerekenler

by Murat

YURTDIŞINDA YÜKSEK LİSANS YAPMAK İÇİN GEREKENLER

Yurtdışında yüksek lisans yapmak herkesin aklından en az bir kez geçmiştir ama çok az insan bu düşünceyi kovalamıştır. Genel olarak gereken şeyler iyi bir not ortalaması, uluslararası düzeyde kabul edilen bir İngilizce puanı ve bu süreci kaldırabilecek kadar güçlü çelik gibi sinirler. Etrafımda düşük not ortalmasıyla/İngilizce puanıyla kabul alanlar var dediğinizi duyar gibiyim Benimde not ortalamam orta seviyedeydi. Zayıf olan bir özelliğinizi diğerler özellikleri çok geliştirerek maskelemek mümkündür. Bu özellikleri bu yazıda detaylı olarak inceledim.

Yazı içeriği

Yurtdışında Master yapmak için gerekenler

Not ortalaması

Yurtdışında yüksek lisans yapmak için not ortalaması kaç olmalı?

Benimde zorluk çektiğim noktalardan biri buydu.

Yurt dışında gördüğüm kadarıyla yüksek notlar almak bize nazaran daha kolay. Hatta öyle ki 4 üzerinden 3 almak bile düşük sayılabilir çünkü notlar projelerle vs. artırılabiliyor. Bizdeyse 3.0/4.0 onur kriteriydi. Bu yurtdışı master başvurularında olduğu gibi burs kazanıp kazanmamanızda önemli bir rol oynuyor o yüzden eğer okulun başındaysanız fırsatınız varken yaz okulu, bütünleme sınavları vs. ile not ortalamanızı yüksek tuttuğunuzdan emin olun.

Diğer kriterlere nazaran sabit olup sonradan geliştirilemeyen tek şey not ortalaması. Eğer bölüm genelinde notlar düşükse şunu da deneyebilirsiniz; öğrenci işlerinden, sınıfınızda yüzdelik dilimde kaçıncı kesimde olduğunuzu gösteren bir yazı isteyebilirsiniz. Örneğin bölüm birincisinin ortalaması 3.8/4.0 sizin 2.9 fakat aranızda sadece 8 kişi var. Bu durumda bunu vurgulayabilirsiniz. En iyi yüzde 10-20’lik kesimde olduğunuzu belgelemeniz faydanıza olacaktır.

Ortalama gereken faktörlerden sadece biri, ama her şey değil.

Not ortalamanız düşükse ve bunu maskelemek istiyorsanız GRE Subject testlere girmeyi düşünebilirsiniz (Biyoloji, Kimya, İngiliz edebiyatı, Matematik, Fizik ve Psikoloji alanlarında yapılan bir testtir.  Bu branşa yönelik testler yurt dışı yüksek lisans başvurularında avantaj sağlıyor.

İngilizce seviyesi

yurt dışında yüksek lisans yapmak

Yurtdışında yüksek lisans yapmak için gerekenlerin başında İngilizce seviyesi geliyor. Sadece başvurular için değil, kendinizi ifade edip iletişim kuracağınız dilin İngilizce olması bu dilin önemini göstermektedir. 

Başvurular için programdan programa değişmekle birlikte bir minimum seviye var. Bu seviye uluslararası alanda kabul edilen İngilizce sınavları ile belirleniyor. TOEFL IBT sınavından 80+ veya IELTS akademik düzeyinde 6.5+ almanız gerekiyor. (Bu seviye B2/C, upper-intermediate / advance seviyesine tekabül ediyor) Bunların üzerine ne alırsanız o kadar iyi.

Türkiye’de dil kursları B1-B2 sertifikası dağıtmayı çok seviyor ama bu sertifikaların bir geçerliliği yok ve seviyeniz şişirildiği için bunlara güvenirseniz TOEFL’da hayal kırıklığına uğrarsınız.

TOEFL nedir? Kaç puan almak gerekir? Gibi sorulara daha detaylı cevap verdiğim detaylı TOEFL yazımı  ve ingilizce geliştirmek için tavsiyelerimi inceleyebilirsiniz. 

Lab tecrübesi / İş tecrübesi / Stajlar

Hem master yapmak için, hem de iyi pozisyonlarda işler bulabilmek için lab / iş tecrübesi kritik bir öneme sahip.

Örneğin Tayvan’da veya Almanya’da Biyoloji okuyan bir öğrenci en az 1 sene farklı lablarda rotasyon yaptığı için mezun olmadan önce temel moleküler tekniklere hakim oluyor. Rotasyon yaptıkları lablara göre daha kompleks deneyler öğrenme şansına da sahipler. Labda 1-2 sene geçiren bir öğrencinin de haliyle akademik makalelerde isminin bulunuyor olması gayet makul ki bu da doğal olarak onları öne geçirmekte.

Eğer hocalarınızdan rica ederseniz ilk başlarda izin vermeseler de kararlılığınızı gördükten sonra size ufak tefek lab deneyleri verebilirler. Kim bilir? 

Eğer üniversitede imkanınız yoksa hastanelerde veya özel şirketlerde ücret istemeden sadece tecrübe kazanmak için labda bulunmak istediğinizi söylerseniz de kabul edebilirler.

Yurt dışı stajınız ilerde yüksek lisansa kabul almanızda kritik önem taşıyor.  Bu, sadece temel bilimler için geçerli değil tüm bölümler için geçerlidir. Erasmus plus ile Avrupa’da staj yaparken finansal destek almanız mümkün.

Referans Mektubu

yurt dışında yüksek lisans yapmak

Bu yazı içinde elde etmesi en kolay olan madde bu. Eskiden tavsiye mektupları zarflara koyulduktan sonra mühürlenip karşı tarafa gönderilirdi. İnternetin gelişmesiyle başvurular elektronik ortama aktarıldı. Şu an çoğu üniversite başvuru sırasında sizden referanslarınızın e-mail adreslerini isteyip oraya doğrudan link gönderiyorlar. Bu linkte bazen direk sorular oluyor bazen hocanızın mektubu direkt yükleyebileceği bir yer oluyor. Bu az da olsa zaman alan bir süreç olduğundan hocalarınızı önceden bilgilendirmeniz faydanıza olacaktır.

Niyet mektubu / Statement of purpose

Bu kısım biraz programa spesifik (maksimum kelime sayısı vs.) olduğundan o yüzden programın belirlediği şekilde yazılması gerekiyor. Güneşin bile başka doğduğu, suyu ayrı havası ayrı güzel X köyünde doğduğunuz karşı tarafı pek ilgilendirmiyor onun yerine neden o programa başvurduğunuz, programın size ne katacağı, yaptığınız stajlar, varsa iş tecrübeleriniz ve akademik geçmişinizi anlatan bir yazı olmalı.

Sadece ders değil sosyal yönünüzü gösteren şeyler eklemeyi ihmal etmeyin. (Halı saha maçlarını sevdiğinizi değil de daha toplum faydasına yönelik şeyler örneğin, TEMA üyeliğiniz veya sığınmacılar için yaptığınız bir proje vs.)

Eğer ana dili İngilizce olan yerlere başvuruyorsanız okullara göndermeden önce size tavsiyem mektubunuzu kesinlikle ana dili İngilizce olan birine göstermeniz. Nerde bulacağım böyle birini diyorsanız size Fiverr’ı öneririm. Orası freelancer platformu ve 5 dolara ana dili İngilizce olan kişiler bu tip işleri yapabiliyorlar.

Ana dili İngilizce olmayan yerler için de hatasız olması önem arz ediyor (ama nihayetinde o insanlarda İngilizceyi sizin gibi ikinci dil olarak öğrendikleri için çok büyük bir hata yoksa fark etmeyebilirler). Yine yazıyı uzatmamak için bu İngilizce niyet mektubu yazarken dikkat edilmesi gerekenleri diğer yazımda inceledim.

Curriculum Vitae (CV) - Özgeçmiş

yurt dışında yüksek lisans yapmak için gerekenler

Yine İngilizce olarak hazırlanmış gereksiz ayrıntıları barındırmayan sade bir CV hazırlamalısınız. Ama şöyle düşünün başvurduğunuz programa 1000’den fazla insan başvuruyor ve herkesin CV si PDF şeklinde birbirinin aynısı.

Benim bu konudaki stratejim sıradan PDF CVye ek olarak interaktif CV hazırlamaktı. Peki interaktif CV nedir? Kısaca kendinizi anlattığınız bir web sitesi. Profesyonel olmasına gerek yok. En güzel tarafı tamamen ücretsiz bir şekilde hazırlayabilmeniz. WordPress.com, wix.com gibi onlarca platform mevcut. Toplam süre olarak -yazılımı öğrenmek dahil- 1 hafta gibi bir sürenizi alır. Ama inanın küçükte olsa sizin diğer adaylardan farklı olduğunuz imajını verecektir. 

Eğer isterseniz kendi interaktif CV linkimi size gönderebilirim.

Kendi doktora başvurum kabul olduktan sonra program koordinatöründen bizzat duyduğum bir şeydi bu. Başvurunuzun akılda kalıcı olmasını sağlıyor.  En güzel tarafı sadece yurt dışında yüksek lisans başvurusu için değil aynı zamanda stajlar, doktora hatta iş başvurusu için de kullanabilirsiniz.  

Bu yazıda yurtdışında nasıl yüksek lisans yapılır sorusunu ve bu süreçte nelerin gerektiğinden kendi tecrübelerimden örnekler vererek açıkladım.  Kağıt üzerinde bir üniversiteden mezun olmanız, iyi bir not ortalaması, referans mektubu,  CV ve motivasyon mektubu gerekse de aslında durum bundan daha karmaşık. 

Yüksek lisansa kabul edilme şartları

Başvuru paketinizi hazırladınız, İngilizce skorlarınızla beraber ilgili kuruma gönderdiniz sonucu bekleme aşamasındasınız. Farklı senaryolarla karşılaşabilirsiniz. Genelde eğer başvuru sırasında program finansal destek veriyorsa buna katılıp katılmak istemediğinizi soran bir kutucuk oluyor ya da otomatik olarak katılmak istiyormuşsunuz gibi düşünüyorlar.

Sonuçta;

1-Doğrudan burslu olarak kabul alabilirsiniz: Eğer bu kategoriye girdiyseniz şanslısınız herhangi bir pürüz yok tebrikler.

2-Burs almadan kabul almış olma ihtimaliniz var: Yine tebrikler. Burssuz yerleştirmeyi kabul edip etmediğinizi belirli bir tarihe kadar okula bildirmeniz gerekiyor.

3-Şartlı kabul (conditional acceptance): Şartlı kabulün anlamı sizi bir veya birkaç sebepten ötürü yetersiz bulduklarını ama bu şartları karşılamanız durumunda tam kabule çevirebileceklerini söylüyorlar.

Genelde ya dilden yetersiz bulmuşlardır ya da transkriptinizde eksik ders veya dersler vardır başvurduğunuz okulda 1 veya 2 dönem tamamlamanızı isterler. Eğer sorun dilse ya size dil kursu verirler. Bu aslında okullar için bir gelir kapısı olabiliyor.

Daha çok parayla eğitim veren yerlerde gördüğüm bir durum bu. Sizi okula 1 sene fazla bağlamaları demek 1 sene fazladan ödenen okul harcı demek onlar için.

4-Ret: İsmi kendini açıklıyor aslında fazla söze gerek yok. Başvurunuz yeterli bulunmamıştır deniyor ama neden yetersiz olduğunu söylemiyorlar. Bunu sizin bulmanız gerekiyor.

Yurtdışında yüksek lisans fiyatları ne kadar?

Bu soruya cevap vermek için önce nerede eğitim almak istediğinize karar vermeniz gerekiyor. Yurtdışında eğitim almamın maliyeti Almanya’da ücretsizken, İngiltere’de her öğrenci okul harcını ödemek zorundadır. Amerika’daysa okul harçları pahalı olsa da öğrenciler yarı zamanlı asistanlık veya araştırma görevlisi olarak finanse edilmektedir ama bu her okulda böyledir diyemeyiz. O yüzden gideceğiniz okullara bireysel olarak bakmalısınız. Ayrıca burs bulabileceğiniz kaynakları burada paylaştım.

Aşağıda 2 farklı üniversitenin Biyoloji bölümü için yüksek lisans doktora sayfalarını örnek olarak buldum. Altı çizili kısımda gördüğünüz gibi Washington devlet Üniversitesi kabul alan tüm öğrencilerin asistanlıkla destekleneceği, buna ek olarak okul harçlarını karşılayacaklarını belirtmişler.

amerikada yüksek lisans fiyatı
Washington State Ünivesitesi Biyoloji bölümü kabul alan tüm öğrencilerin okul harçlarını karşılayıp finansal olarak desteklemektedir.

Diğer örnek Virginia Üniversitesi’nin Biyoloji departmanından. Burada ise doktora öğrencilerine burslarda öncelik verilmiş. Eğer paranın kalması durumunda Master öğrencileri de desteklenebilir diyor.

Amerika Virginia Üniversitesi yüksek lisans bursu
Amerika Virginia Üniversitesi Biyoloji departmanı yüksek lisans için bursu garanti etmemektedir.

Önemli bir tüyo: Amerika’daki üniversiteler doktora başvuruları öncesi Master’ı zorunlu kılmıyorlar yani lisans sonrası doğrudan doktoraya başvurabilirsiniz. Avrupa’daki okulla için ise doktora öncesi master eğitimi elzem.

Maliyet konusunun aslında ülkeye hatta üniversiteye spesifik durumunu ve bireysel şartla göre de değişebildiğini anlamış olmalısınız. Buna rağmen aşağıya örnek olması için yurt dışı okul harçlarını bırakayım.

İngiltere’de Master eğitimi fiyatları

Aşağıdaki ekran görüntüsünde İngiltere Bristol Üniversitesi Bioinformatik bölümü için harç ücretlerini görüyorsunuz. 1 sene süren master eğitimi Avrupa birliği üyesi ülkeler için 11.000 sterlin, yabancı öğrenciler için (biz bu gruba dahiliz) 20.800 sterlin ve Man adası sakinleri için 13.600 sterlin.

ingilterede yüksek lisans fiyatı ve maliyeti
Bristol üniversitesi bioinformatik master bölümü okul harçları

Amerika’da yüksek lisans eğitimi fiyatları

Amerika’da yüksek lisans eğitimi 2-2.5 yıl sürmektedir. Eğer Amerika’da eğitim almak istiyorsanız . son yıllarda bazı bölümler bu gereksinimi kaldırsalar  da diğer koşullara ek olarak GRE sınavına girmeniz gerekiyor Aşağıda Washington Üniversitesi’nin 1 senelik harç miktarlarını görüyorsunuz. Amerika eyaletlerden oluştuğu için farklı eyaletten gelenler ve yabancı öğrenciler daha yüksek miktarlar ödemektedirler. 1 yıllık okul harcı eyalet içi: 19.293$ , eyalet dışı ve yabancı öğrenciler içinse: 33.534$

 

amerikada yüksek lisans fiyatı_washington
Washington Üniversitesi 1 yıllık okul harçları eyalet dışı ve yabancı öğrenciler için 33.534$, eyalalet içi ise 19.293$

Almanya’da yüksek lisans eğitimi fiyatları ve süresi

Almanya’da eğer özel okulları seçmediyseniz devlet okullarında eğitim ücretsizdir. Ücretsiz derken 0 € değil. Dönemlik 300€ civarı vermeniz gerekiyor bu paranın bir kısmı kayıt ücreti (~100€) kalanıysa bir dönem kullanabileceğiniz toplu taşıma bileti olarak kullanılıyor. Eğer isterseniz toplu taşıma kartı almayabilirsiniz.

Avusturya’da yüksek lisans eğitimi fiyatları ve süresi

Avusturya Almanca konuşan bir yer olduğu için Alman sistemi burada da benimsenmiş. Master eğitimi 2 sene sürüyor. Diğer ülkelere nazaran okul harcı kavramı bulunmuyor fakat Almanya’daki gibi dönemlik cüzi bir miktar vermeniz gerek.         

Avustralya’da yüksek lisans eğitimi süresi ve ücreti

Avustralya’da Master eğitimi 2 sene sürmektedir. Yıllık harç miktarı okula göre değişkenlik gösterse de ortalama 30.000 Avustralya Doları’dır. Amerika’daki sisteme benziyor. Yaygın olmamakla birlikte bazı programlar burs önerebilirler.

Bunlar ilginizi çekebilir

1 Yorum

özlem kalaycı 15 Mart 2020 - 09:57

Başarılarınızın devamını diliyorum. Paylaşım için teşekkürler

Cevapla

Yorumunuzu aşağıya bırakabilirsiniz