Home Yurt dışında eğitim 6 soruda Erasmus Plus: Öğrenim ve Staj Hareketliliği

6 soruda Erasmus Plus: Öğrenim ve Staj Hareketliliği

by Murat
erasmus plus başvuruları ne zaman, kimler başvurabilir

İÇİNDEKİLER

Erasmus plus Öğrenim ve Staj Hareketliliği Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve üniversite öğrencilerin yararlanabildiği kültürel etkileşimi artırma amacıyla anlaşmalı üniversitelerde 3 aydan 12 aya kadar yapılan programdır.

Erasmus plus: Başvuru zamanı

Üniversite 1.sınıfta başvurunuzu yapıp 2.senesinde gidebilirsiniz. Hazırlık okurken başvuru yapamazsınız.

Erasmus plus: Başvuru süreci

Universitenizdeki Dış İlişkiler Ofisi’nin sitesinden başvurunuzu yapabilirsiniz. Erasmus için üniversiteler yabancı dil sınavı yapmaktadır. Genelde Kasım-Aralık gibi duyuru yayınlarlar bunları takip etmeniz gerekiyor.

Erasmus plus sınavının içeriği ve geçme koşulu nedir?

Bu sınavın içeriği dinleme, ingilizce kullanımı (gramer) okuduğunu anlama, kompozisyon yazmaktan oluşuyor. Her üniversitenin ve bölümün kendi geçme kriteri olduğundan net bir puan vermek mümkün değil. Eğer ingilizcenizi geliştirmek istiyorsanız şu yazıya da bakabilirsiniz.

Genelde 1-2 hafta içinde konuşma sınavına girip girmediğinizi açıklıyorlar.  Konuşma sınavından 1 hafta sonra toplam skorunuzu öğrenebilirsiniz. Yabancı dil sınavından aldığınız puanın belirli bir yüzdesi (okullara göre değişebilir) ve genel not ortalamanızın belirli bir yüzdesi ile nihai erasmus puanınız hesaplanıyor.

Bu puana göre bölümler kendi aralarında sıralama yapıyorlar. Her bölümün kontenjanı birbirinden farklıdır bu yüzden öncesinde bölümünüze ayrılmış kontenjanı kontrol etmeniz gerekiyor. Daha sonra gitmek istediğiniz üniversiteler için tercih yapmanız gerekiyor.

Erasmus Dil Sınavını kazandıktan sonraki süreç nasıl ilerliyor?

  • -Ulusal Ajans’tan gelen Öğrenci Beyannamesi imzalanır. (Dış ilişkiler ofisinde)
  • -Gidilecek üniversite için öğrenci başvuru formu doldurulur. (Bölümünüzdeki Erasmus koordinatörüyle birlikte)
  • -Bazı üniversiteler kalacağınız yerle ilgili form doldurmanızı isteyebilirler.
  • Learning agreement (Öğrenim anlaşması) danışmanınız ve bölüm koordinatörü ile doldurulur. Staj hareketliliği için Training agreement ve tanınma formunu doldurmanız gerekiyor. Erasmus
  • -Gideceğiniz üniversitedeki seçeceğiniz derslerin döndükten sonra hangi derslerin yerine saydırılacağını belirlediğiniz ‘’Ders Eşdeğerlilik formu’ danışmanınız ve koordinatörünüzle doldurulur.
  • -Gideceğiniz üniversiteden kabul mektubunu (acceptance letter) temin etmeniz gerekiyor. (Karşı üniversitenin erasmus koordinatöründen)
  • Euro hesabı açmanız ve seyahat sağlık sigortası yaptırmanız gerekiyor.
  • Finansal destek formu doldurulur. (Dış ilişklerdeki Erasmus ofisi tarafından hazırlanır). Size verilen hibenin %80’i gitmeden önce kalanı da döndükten sonra açtığınız Euro hesabına yatırılır.
  • Online Dil desteği sınavına girilir. Bu sınava döndükten sonrada gireceksiniz bunun amacı öğrencinin dil seviyesindeki gelişimi takip etmek. Gitmeniz üzerinde bir etkisi yoktur.

Vize başvurusu nasıl yapılır?

  • -Gideceğiniz ülkenin konsolosluğundan randevu almanız gerekiyor. Bu süreçte gereken evrakları gideceğiniz ülkenin konsolosluğunun sitesinden kontrol edebilirsiniz. Evrakları genelde gideceğiniz yerin lokal diline çevirtmeniz gerekiyor.
  • -Okulunuzdan hibe alacağınızı gösteren bir yazı talep edin çünkü vize başvurusunda sizden istenebilir.

Döndükten sonraki süreç nasıl ilerliyor?

  • -Gideceğiniz üniversiteden eğitiminizi tamamladığınıza dair Confirmation of Mobility (hareketliliğin teyidi) belgesi ve not döküm belgesi (transcript) alınır ve kendi Erasmus ofisinize teslim edilir.
  • – Gitmeden önceki seviyeniz geldikten sonraki seviyenizle kıyaslanması için tekrar Online Dil desteği testine giriyorsunuz.
  • -Hibenizin kalan kısmını almak için pasaportunuzdaki giriş ve çıkış damgalarının olduğu sayfaların fotokopisini Erasmus ofisine teslim etmeniz gerekiyor.

Bunlar ilginizi çekebilir

Yorumunuzu aşağıya bırakabilirsiniz