Home Yurt dışında eğitim İngilizce geliştirmek için 5 tavsiye

İngilizce geliştirmek için 5 tavsiye

by Murat

İNGİLİZCE GELİŞTİRMEK İÇİN 5 TAVSİYE

Günümüzde dünya nüfusunun neredeyse %20’si İngilizce konuşmaktadır. Gittiğiniz yerin lokal dilini bilmek size büyük avantaj sağlasa da genelde uluslararası öğrenciler kendi aralarında lokal dilden ziyade İngilizce konuştuklarından bu dili bilmek sosyal adaptasyon için önem arz etmektedir. Daha da önemlisi günümüzde akademik dil İngilizce olduğundan literatür taraması yapmak, makale ve tez yazmak veya seminerlere katılmak için de İngilizceyi iyi kullanmak gerekiyor. Bu yazıda İngilizce geliştirmek için uyguladığım tavsiyeleri paylaşacağım. 

İçindekiler

ingilizceyi gelistirmek icin tavsiye

Bu zamana kadar bulunduğum tüm ülkelerde, lab toplantılarının dili İngilizceydi bu yüzden yurt dışında eğitim almak isteyen biri için İngilizce olmazsa olmazdır. Her insanın kabiliyeti farklı olduğundan İngilizce öğrenme stratejileri de kişiden kişiye değişmektedir. Örneğin kimileri dinlediğini iyi anlarken konuşmada güçlük çeker, kimilerininse okuma ve yazması kötüdür. 

İkinci kategoriye giren (yani okuma ve yazması kötü olan) bir kişinin dinleme ve konuşmaya yönelik çalışma stratejisi takip etmesi kendisine fayda sağlamayacaktır. Bu yüzden öncelikle sizin hangi kategoriye girdiğinizi anlamanız ve zayıf noktanızı belirlemeniz gerekiyor.

Dil bilgisini aşırıya kaçmadan hallettiğinizden emin olu

İngilizce grameri formüllerle açıklanabildiği için diğer dillere nazaran öğrenmesi daha kolay. Örneğin; Özne+ have/has + V3 = Present prefect tense. Bu kadar basit şimdi bile önemli bir zamanı öğrenmiş oldunuz.

Bunun gibi 16 zamanı bilmek zorunda değilsiniz. Sık kullanılan 6-7 tanesini bildiğiniz zaman gayet rahat bir şekilde iletişim kurabilir hale geleceksiniz. Bütün grameri 2 ay gibi bir süre içinde öğrenebilirsiniz. Bu çalışma kaynağı olarak klasik YDS kitapları işinizi görecektir.

Sevdiğiniz dizileri İngilizce izleyin

İngilizceyi öğrenilmesi gereken bir ders olarak değil bir yaşam tarzı haline getirirseniz, İngilizce seviyenizi geliştirmek sıkıcı bir hal almaktan çıkar.  Dinleme yeteneğini geliştirmek istiyorsanız kesinlikle Türkçe dublaj olayını bitirmeniz gerekiyor. Dinlediğiniz müzikler, diziler, filmler İngilizce olmalı yani hayatınızda İngilizceye daha çok yer vermelisiniz. Karakterlerin kendi seslerini duyarak ve ağız hareketlerini görerek izlemeniz telaffuzunuz ve kelime bilgisi için çok faydalı.

Grameri hallettikten sonra seviyeniz B1 civarı demektir. Bu noktadan sonra seviyenizi artırmak ise kelime bilginize ve dili kullanma yeteneğinize bağlı. 20-30 dakikalık sitcom dizilerini İngilizce altyazılarıyla izlemeyi deneyin. Örneğin Netflix’te İngilizce altyazı seçenekleri mevcut (CC de deniyor), anlayamadığınız yerlerde durdurup kelimelerin anlamlarına bakıp not alabilirsiniz. 20 dakikalık diziyi 50 dakikada bitirseniz de sevdiğiniz şeyi yapıyor olduğunuz için size eziyet gibi gelmeyecektir, gelmemeli. Diziler ve müzikler o kültürü yansıttığı için doğrudan hayatın içinden konularla ve kelimelerle öğrenmiş olacaksınız. Bana kalırsa derslerde dinletilen yapay diyaloglardan daha etkili olduğunu söyleyebilirim.

Netflix’deki her dizinin aynı olmadığını, dizi seçerken nelere dikkat edilmesi gerektiğini ve benim her seviye için tavsiyelerimin bulunduğu şu yazım  ilginizi çekebilir.

Haberleri İngilizce takip edin

Günümüzde herkesin TV kanallarına ulaşma imkanı var. Eğer bilmiyorsanız kanalların international versiyonları mevcut (TRT World gibi). Bunun dizilerden farkı spikerlerin telaffuzunun normal insanlara göre daha net ve kolay anlaşılabilir olması. Siz başka bir şeyle meşgul olurken bile arka planda dinleyebilirsiniz. CNN, BBC,NHK World Japan gibi çok fazla seçeneğiniz var ben özellikle NHK World Japan’ı (Japonya’ya ilgim olduğu için) severek takip ediyorum.

Yabancı uyruklu insanlarla konuşma pratiği yapın

Eğer siz de ‘anlıyorum ama konuşamıyorum’ diyenlerdenseniz yalnız olduğunuzu düşünmeyin. Konuşmak birçoğumuzun problemi. Bunu aşmanın tek yolu yabancılarla konuşmak. Dilinizin çözülme zamanı tabii ki kişiden kişiye göre değişmektedir fakat genelde 1 aylık bir süreç normaldir. Başlarda çok zor gelse de, hata yapsanız da  o süreyi geçirdikten sonra sizin için bunlar sıradan bir hal alacaktır.

Üniversitenizdeki yabancı uyruklu değişim öğrencileri sizin için harika bir fırsattır. Her dönem yeni birileri gelir. Onlar için etkinlikler düzenleyip konuşma işini daha natürel ve eğlenceli bir hale getirebilirsiniz. Bu etkinliklerin kompleks olmasına gerek yok beraber vakit geçirmeniz yeterli. En etkili, eğlenceli ve ucuz yöntem budur.

Günümüzde çok fazla iletişim kurma uygulaması var bunlar üzerinden özellikle kızlar için hoş olmayan durumlarla karşılaşma ihtimaliniz olsa da sizinle normal şekilde konuşmak isteyen yabancılar da illa ki çıkacaktır. Bu kişilerle de konuşma pratiği yapabilirsiniz.

Çalışma ve ilgi alanınızla ilgili yazılar okuyun

Hikayeleri İngilizce okumak bana başından beri cazip gelmemişti. Bu konuda benim yaptığım şey ilgilendiğim alanlardaki İngilizce blogları okumaktı. Bu blogları okurken kelimeleri tek anlamlarıyla değil bulunduğu bağlamda kalıp halde öğrenmeye çalışın.

Bunun haricinde telefonumda BBC gibi haber kanallarının uygulamaları yüklüydü. Günde 1-2 makale okumak iyi bir egzersiz.

Haberlerin haricinde okuduğunuz bölümle ilgili makaleler okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Eninde sonunda bu aşamaya gelmeniz gerekiyor. Akademik makalenin dili daha ağır olduğundan ve kullanılan tekniklere yabancı olduğunuzdan ilk başlarda size anlamsız ve sıkıcı gelecektir. Bunu yaparken bilmediğiniz kelimeleri bir deftere yazmalısınız. Benzer konulardaki 5-6 makaleden sonra bu kelimelerin aslında tekrar ettiğini fark edeceksiniz ve bir süre sonra deftere bakmadan anlıyor olacaksınız.

Bu yazıda benimde hayatımda aktif olarak uyguladığım İngilizce seviyenizi geliştirmenize yardımcı olacak tavsiyelerden bahsettim. 

Unutmayın ki nihai amacınız TOEFL gibi sertifika sınavlarına girerek İngilizce seviyenizi kanıtlayıp yurt dışında eğitim almaksa bu tip sınavlar ayrı bir hazırlık süreci gerektirmektedir. Bu süreci ve sınavı merak ediyorsanız detaylı TOEFL IBT yazımı inceleyebilirsiniz.

Bunlar ilginizi çekebilir

2 yorumlar

Şeyma isra 3 Mayıs 2021 - 16:51

Merhaba bende mbg öğrencisiyim yüksek lisansı yurt dışinda yapmak istiyorum ama ülke konusunda kararsızım neden japonya yı tercih ettiniz?

Cevapla
Murat 3 Haziran 2021 - 21:56

Merhaba, Japonya Tokyo Üniversitesi hayalimdi. Genel olarak Asya kültürüne olan ilgimden dolayi diyebilirim.

Cevapla

Yorumunuzu aşağıya bırakabilirsiniz