Home Yurt dışında eğitim Detaylı GRE incelemesi

Detaylı GRE incelemesi

by Murat

Bu yazıda GRE nedir? GRE’ye hazırlanırken dikkat edilmesi gereken şeyler nelerdir? Kaç puan almak gerekir? Gibi sorulara kendi tecrübelerimden örnekler vererek açıklayacağım.

GRE testi Amerika’da yüksek lisans ve doktora yapmak olan kişileri ilgilendiriyor. Bu teste her 21 günde bir girebilirsiniz.

İçindekiler

2020 itibariyle GRE sınav ücreti 225 $. Sınava resmi sitesinde hesap oluşturduktan sonra kayıt olabilirsiniz.

En önemli hususlardan biri sınava kayıt olurken size 4 okula skorunuzu gönderme hakkı tanımaları. Eğer daha fazla okula başvuru yapmak istiyorsanız okul başına ekstra 27$ ödemeniz gerekiyor. Yani sınava girmeden önce hangi okullara başvuru yapacağınızı belirlemiş olmanız çok önemli.  

Buraya kadar okuyup hala vazgeçmediyseniz sınavdan bahsetmeye başlayabiliriz.

Uzun adı Graduate Record Examination olan GRE bizdeki ALES’e karşılık gelen sınavdır. Sınavı Amerika’da ETS (Educational Testing Service) denen kurum yapmaktadır. Genelde hedef kitle Amerika’da yüksek lisans ve doktora yapmak isteyen kişilerdir. 

Amerika başvurum sırasında benim de girdiğim bir sınavdır kendisi. Yurt dışında yüksek lisans veya doktora için gereken diğer şeyleri detaylı olarak incelediğim yazıma da bakmayı unutmayın.

GRE Bölümleri

Verbal reasoning (Sözel kısım)

GRE’ye bilgisayar üzerinden giriyorsunuz. (Normal kağıt üzerindeki sınav Türkiye’de mevcut değil). Önceden dediğim gibi bu sınav ana dili İngilizce olanları hedef aldığı için ilk kısım olan sözel kısım oldukça zor.

Hayatınızda ilk defa gördüğünüz cinsten kelimelerin var olduğu, uzun metinlerdeki boşlukları bu kelimelerin eş veya zıt anlamlarıyla doldurduğunuz bir bölüm.

Yani bir yabancıyı tutup ALES’in sözel kısmını çözdürdüğünüzü düşünün ne kadar yapabilirse sizde o kadar yapabilirsiniz. Bu bölüm benim için çok sıkıcıydı çünkü neredeyse bildiğim kelime yoktu sorularda.

Quantitative reasoning (Sayısal kısım)

Bu bölümde size karalama için kalem kağıt ve ekranda kullanmanız için temel işlemleri yapabilen bir hesap makinesi veriyorlar. YGS/LYS’yi deneyimlemiş öğrenciler için kolay denebilir. Soru tipleri çok benzer. Tavsiyem üniversiteye başladıktan sonra matematiği unutmamışken girmeniz veya ara ara YGS pratiği yaparak konuları unutmamanız. (Sınavın geçerliliğinin 5 yıl olduğunu unutmayalım.)

Bu sınavın enteresan yanı soruları bildikçe karşınıza daha zor soruların çıkarılması. İlk sorular o kadar basit ki utanmasalar 2+2’yi soracaklar. İlk sorularda kesinlikle çok çok dikkatli olun çünkü hata yaparsanız karşınıza daha basit sorular gelecek ve sonraki soruların hepsini doğru da yapsanız puanınız yüksek olmayacaktır.

GRE sayısal kısmı basit dediysem bizim eğitim sistemimizde olmayan grafik tarzı soruları da var. Onlara kesinlikle önceden göz atmanız gerekiyor ki karşınıza çıkınca afallamayın. 

Analytical writing

Analitik kompozisyon yazma bölümü 6 puan üzerinden (0.5’lik aralıklarla) değerlendiriliyor. Bu kısım bize biraz yabancı. Bu bölümde size bir argüman veriyorlar ve mantıklı bir şekilde kanıtlarla destekleyerek bir taraf tutmanız isteniyor. Yazmayla aram olmadığı ve ekstra çalışmadığım için o dönem ortalama bir skor almıştım. Soru tipleri internette mevcuttur onlara göre çalışılırsa iyi bir skor yapılabilir. Burada zamanlamanın önemini bir kez daha görüyoruz.

Okullar için analitik kısım ve sayısal kısım önemli. Fakat günümüzde özellikle Asyalı ve Hintli arkadaşlar sözel kısma da ağırlık verdikleri için artık sözel kısım muhtemelen yabancı öğrenciler için bile eleme faktörü haline geldi.

Alınabilecek en yüksek puan 170. Sınavın en iyi tarafıysa sınav sonunda size puanınızı gösteriyor olması.

Eğer beklediğinizden çok düşük bir puan aldıysanız skorunuzu göndermemeyi seçebilirsiniz. Puanınızın geçerliliği 5 sene olmasına rağmen bazı okullar son 2 seneye ait olmasını istiyor.

Ayrıca sınava girenlerin yüzde kaçından daha iyi olduğunuz skor raporunda belirtiliyor. (percentile)

Okullar için önemli olan kısım burası. Ne kadar yüksek olursa o kadar iyi. (160+ veya %80+) Başvuracağınız okulların sitesine bakarsanız çoğunda minimum skor görmezsiniz. Başvurunun tamamına baktıklarını (!) söylerler. Yani GRE puanınız düşük diye sizi direkt elemeyeceklerini iddia ediyorlar. Ne kadar doğru olduğu başka bir yazının konusu.

Bazı okullar kabul edilen öğrencilerin not ortalaması TOEFL skorları ve GRE skorlarını açıklıyor. Buradan da kendi skorunuza göre kıyas yapabilirsiniz. İlgilendiğiniz departmanın web sitesinde belirtilmemiş de olsa öğrenci işlerine mail atarak kabul edilen kişilerin ortalama skorlarını sorabilirsiniz. Bazen cevaplıyorlar.

Bu sınavın en nefret ettiğim yönü size fazladan bir bölüm çözdürüp o bölümün hangisi olduğunu söylememesi. Bu sözel bölümde olabilir sayısal bölümde, tamamen şansınıza kalmış.

Bunun nedeni sizden sonraki adaylara sorulacak soruları burada sizin üzerinizde test etmeleri. Yani karşınıza çıkan her soruyu gerçekmiş gibi çözmeniz gerekiyor. Benim şansıma sayısal bölümden gelmişti. Enerjimin neredeyse tamamını harcadıktan sonra ekstra bölümün karşıma çıkmasının etkisi yıkıcıydı.

gre sınavı
Farklı bölümler için ortalama sayısal skorlar

GRE'ye ne kadar çalışılmalı? ve GRE tavsiyeleri

Bu tamamen kişiye bağlı. Yukarıda da belirttiğim gibi üniversiteye başladıktan sonra ara ara dönüp 2-3 test çözmeniz hafızanızı taze tutacaktır. Soru tiplerini 2 ay gibi bir sürede öğrenebilirsiniz. GRE’ye girene kadar matematiği İngilizce görmediğim için çok basit şeyler bile başta garip gelmişti. Bu yüzden terimlerin İngilizcelerini öğrendiğinizden emin olun. (Örneğin ‘asal sayı’nın ‘prime number’ olduğunu bilmezseniz soru ne kadar basit olursa olsun çözemezsiniz)

Çalışmak için kaynaklar

GRE, POWERPREP denen yazılım üzerinden yapılıyor. Bu yazılıma ETS’nin sitesinden ulaşabilirsiniz.  Yine resmi sitesinde örnek sorular mevcut. Onun haricinde Kaplan yayınlarının veya Barron’s GRE kitaplarını önerebilirim.

Özetlemek gerekirse;

  • GRE bizdeki ALES’in Amerikan versiyonu denebilir.
  • Sayısal, sözel ve analitik yazma olmak üzere 3 bölümden oluşuyor.
  • Matematik terimlerinin İngilizcelerini öğrendiğinizden emin olun.
  • Genel olarak Amerika’daki okullara başvuracakların girmesi gereken bir sınav fakat sayıları çok az da olsa Avrupa’da bazı okullar da istemeye başladı. Özellikle sayısal kısımdaki başarı yüzdesine bakıyorlar.
  • Sınav puanınız sınavın sonunda size gösteriliyor. (Analitik yazma kısmıysa daha sonradan açıklanıyor)

Bu yazıda GRE nedir? GRE sınav ücreti ve sınavdan yüksek puan almak için dikkat edilmesi gereken şeyleri kendi perspektifimden anlatmaya çalıştım. Aşağıdaki videoda da sınav hakkında genel bir bilgiye sahip olabilirsiniz. Sorularınız varsa bana ulaşabilirsiniz.

Bunlar ilginizi çekebilir

Yorumunuzu aşağıya bırakabilirsiniz